Η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια μας οδήγησε σε άλλες πηγές ενέργειας όπως είναι η γεωθερμία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Το έδαφος σε βάθος περίπου δύο μέτρων έχει μια σταθερή θερμοκρασία 17°-18° (χειμώνα – καλοκαίρι). Το έδαφος απορροφά το 50% της ηλιακής ενέργειας με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάτω από τα πόδια μας μια τεράστια αποθήκη θερμικής ενέργειας. Τοποθετώντας λοιπόν ένα δίκτυο σωληνώσεων νερού μέσα στο έδαφος σε βάθος 1,5-2m καταφέρνουμε να έχουμε θερμοκρασία νερού μέσα στις σωληνώσεις περίπου 17°C. Το νερό των σωληνώσεων με μια αντλία το οδηγούμε στις σωληνώσεις μέσα στο δάπεδο (τη γνωστή ενδοδαπέδια) με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι 30-35°C να προσφέρουμε στο δωμάτιο μια δροσιά εντός του δαπέδου σε θερμοκρασία 17°-20°C περίπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον η χρήση a/c (αιρκοντίσιον). Το χειμώνα παίρνουμε το νερό από το έδαφος, το οδηγούμε στη γεωθερμική αντλία, αυξάνουμε με ελάχιστο κόστος τη θερμοκρασία νερού από τους 17°C στους 40°C και στη συνέχεια οδηγούμε το ζεστό νερό στις σωληνώσεις που βρίσκονται εντός του δαπέδου (ενδοδαπέδια) και δημιουργούμε μια σταθερή θερμοκρασία καθ’ όλο το 24ωρο εντός του κτιρίου 20°C με 21°C. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχουν λέβητες, καυτστήρες, καπνοδόχοι κλπ. Μια γεωθερμική εγκατάσταση μεταφέρει θερμότητα από το έδαφος προς το κτίριο και αντίστροφα, αντί να την παράγει, πετυχαίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο οικονομία στην ενέργεια που απαιτείται για ψύξη-θέρμανση τουλάχιστον κατά 75%. Για παράδειγμα, μια κατοικία 100τ.μ. θα χρειαστεί στον περιβάλλοντα χώρο για την ανάπτυξη των σωληνώσεων της γεωθερμίας περίπου 200τ.μ. Το βάθος που θα απαιτηθεί για την τοποθέτηση των σωληνώσεων είναι περίπου 1,5-2m.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
• Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες μορφές ενέργειας.
• Οικονομία στο κόστος λειτουργίας θέρμανσης τουλάχιστον κατά 75% συγκριτικά με το πετρέλαιο.
• Ψύξη των χώρων του κτιρίου χωρίς κόστος το καλοκαίρι
• Ζεστό νερό χειμώνα-καλοκαίρι
• Σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης.
• Τόσο κατά τη θέρμανση όσο και κατά την ψύξη δεν παράγονται ρύποι.
• Δεν απαιτείται χώρος με συγκεκριμένες διαστάσεις για λεβητοστάσιο.
• Δεν απαιτούνται καμινάδες, καυστήρες, δεξαμενές κλπ που εκτός από το κόστος κατασκευής τους, έχουμε κι ένα σημαντικό κόστος για τη συντήρησή τους.
• Δεν έχουμε θερμαντικά σώματα εντός του κτιρίου με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε περισσότερους λειτουργικούς χώρους και να έχουμε ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.