Η έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου δημιούργησε νέα δεδομένα στην κατασκευή των κατοικιών στην Ελλάδα και γι’ αυτό ο κόσμος στράφηκε σε κατοικίες με οικονομικότερο τρόπο ενέργειας (ψύξη-θέρμανση) όπως το υβριδικό σπίτι. Τα υβριδικά σπίτια παράγουν τουλάχιστον το 70% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσουν, χωρίς κόστος.
• Στο υβριδικό σπίτι εκμεταλλευόμαστε τον προσανατολισμό του κτιρίου προς το νότο ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Στη νότια πλευρά του κτιρίου δημιουργούμε μεγάλα παράθυρα για να διευκολυνθεί η είσοδος της ηλιακής θερμικής ενέργειας. Ενώ προς τη βόρεια πλευρά του κτιρίου κατασκευάζουμε μικρά παράθυρα για να αποφύγουμε την επίδραση των βόρειων ανέμων που συνήθως πνέουν στη χώρα μας. Στο υβριδικό σπίτι εκμεταλλευόμαστε τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους που κυμαίνεται μεταξύ 17-18°C και κάνοντας χρήση της γεωθερμίας σε συνδυασμό με το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καταφέρνουμε με ελάχιστο κόστος να έχουμε ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Το υβριδικό σπίτι χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας που συνδυάζονται με το δίκτυο σωληνώσεων στα δάπεδα για να πετύχουμε ψύξη-θέρμανση με πολύ μικρό κόστος.
• Η ενέργεια που μπορούμε να πάρουμε από τα φωτοβολταϊκά κυρίως κατά τους θερινούς μήνες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας.
• Το υψηλό κόστος του νερού για ύδρευση-άρδευση μιας κατοικίας μ’ ένα μεγάλο κήπο αντιμετωπίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό με τη χρήση του βιολογικού βόθρου. Επίσης στο σχεδιασμό εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεξαμενή ομβρίων υδάτων κυρίως για το πότισμα του κήπου.
• Για τη λίπανση των φυτών και των δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο μιας κατοικίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βιολογικά απορρίμματα με σύστημα κομπόστ.
• Συνεπώς στο υβριδικό σπίτι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας εκτός από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες και από τα υδροηλεκτρικά συστήματα και τη βιομάζα, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της περιοχής.