Τον Δεκέμβριο θα έρθει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», οι φετινοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5, ενώ θα αυξηθεί το "ταβάνι" των οικονομικών κριτηρίων – πράγμα που σημαίνει ότι πλέον και η μεσαία τάξη θα μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρουν διάφορε πηγές, από το 2021 και μετά αναμένεται μαζικό κύμα ανακαινίσεων τόσο σε κατοικίες όσο και σε δημόσια κτίρια, αφού η χώρα θα λαμβάνει ετησίως περί τα 2 – 3 δισ. ευρώ για λίφτινγκ των υποδομών.
Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν οι ίδιες πηγές, στο προηγούμενο πρόγραμμα, ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ λάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%. Αντίστοιχα, οι τελικοί δικαιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 40.000 και οικογενειακό έως 50.000 ευρώ λάμβαναν προνομιακό δάνειο για το 100% του κόστους των εργασιών. Αυτό που τώρα θα αλλάξει είναι η αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.
Λίφτινγκ-Τι αλλαγές θα έχει όμως το πρόγραμμα που περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες;
To υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να εντάξει και άλλους δικαιούχους, θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 και ταυτόχρονα θα αυξήσει το… ταβάνι των εισοδημάτων, με επικρατέστερο ποσό αυτό των 70.000 ευρώ. Παράλληλα, θα δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες είναι οι παλαιές κατοικίες προ του 1980 και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Δηλαδή πέρα από κουφώματα, θέρμανση κ.λπ., το υπουργείο εξετάζει να χρηματοδοτηθούν και άλλες κατηγορίες όπως τα φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλα «πράσινα» εργαλεία. Έτσι, εκτός από τη συμμετοχή των νοικοκυριών της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, μεγάλη συμμετοχή θα έχουν και όσοι ζουν σε ιδιοκτησίες που χτίστηκαν προ του 1980. Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση.
Κίνητρα
Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με τη σειρά τους οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ. Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος. Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ο τεχνικός κόσμος.
Μετά το 2021
Για το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων σχεδιάζεται από την Ε.Ε. η διάθεση 91 δισ. ευρώ ετησίως για εγγυήσεις και δάνεια με σκοπό να θωρακιστούν ενεργοβόρα κτίρια και να δοθούν «πράσινα» στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ανακαινίσεις και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει, όπως εκτιμάται, ότι θα φτάνουν περί τα 2 – 3 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να γίνεται λίφτινγκ τόσο των κατοικιών όσο και των δημόσιων κτιρίων. Αυτό μάλιστα θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της Ε.Ε. και ο στόχος που θέλει μέχρι το 2030 κατά μέσο όρο να αναβαθμίζονται περί τα 60.000 κτίρια κάθε χρόνο να επιτευχθεί και με το παραπάνω.
Τα «μυστικά» του προγράμματος:
1.Ποιες εργασίες καλύπτονται;
Οι εργασίες που καλύπτουν τα αντίστοιχα προγράμματα και από το φθινόπωρο αναμένεται να διευρυνθούν και άλλο είναι:
-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/ στέγης και της πιλοτής.
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
-Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
2.Ποια ακίνητα είναι επιλέξιμα;
Επιλέξιμες για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα.
3.Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιλεγεί μια κατοικία;
- Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
-Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.
4.Θερμομόνωση γίνεται μόνο στην ταράτσα ή και σε κατοικία που έχει στέγη;
Το πρόγραμμα επιδοτεί:
-Εξωτερική θερμομόνωση δώματος. Θερμομόνωση κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη.
-Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα.
-Θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα.
5.Τι επιδοτείται για τη θέρμανση;
- Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούργιο σύστημα πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας.
-Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής.
-Ο,τι σχετίζεται με τη αυτοματοποίηση της εγκατάστασης, π.χ. χρονοδιακόπτης, ηλεκτροβάνα, κυκλοφορητής κ.λπ. καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση της παροχής για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.
Ένταξη σε 4 βήματα
1. Συγκεντρώστε τα παρακάτω δικαιολογητικά:
-Δελτίο ταυτότητας. Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
- Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
-Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
- Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
-Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
-Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
- Για σπίτια που ενοικιάζονται (η παραχωρούνται δωρεάν) απαιτείται αντίγραφο της Αναλυτικής Κατάστασης για Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) και Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
- Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο Ε1 συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.
2. Ελέγξτε το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνετε στη ΔΕΗ.
3. Ελέγξτε τη διεύθυνση του ακινήτου. Θα πρέπει η ονοματοθεσία και ο αριθμός του ακινήτου να είναι ο ίδιος σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, έντυπο της οικοδομικής άδειας). Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει παλιά ονοματοθεσία ή αριθμό, θα ζητήσετε σχετική βεβαίωση Πολεοδομίας του δήμου.
4. Δηλώστε το στο Κτηματολόγιο. Κανένα ακίνητο δεν θα χρηματοδοτείται πλέον αν δεν έχει κατατεθεί δήλωση ιδιοκτησίας κατά την κτηματογράφηση της περιοχής.