Επιλέξτε τη γλώσσα σας

"What your world is
we can build it"

Φυτεμένο Δώμα

Το φυτεμένο δώμα προστατεύει το κτίριο το καλοκαίρι απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες και το χειμώνα απ’ τις χαμηλές θερμοκρασίες...

Φυτεμένο Δώμα και Πλεονεκτήματα

Το φυτεμένο δώμα προστατεύει το κτίριο το καλοκαίρι απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες και το χειμώνα απ’ τις χαμηλές θερμοκρασίες, πέρα από την αισθητική του πράσινου τοπίου και την παραγωγή οξυγόνου απ’ τα φυτά και τους θάμνους που είναι φυτεμένα σ’ αυτό.

• Τα φυτεμένα δώματα ως παθητική τεχνική εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό όπως στη Γερμανία, Αγγλία, Η.Π.Α. κλπ.
• Ανάλογα με το πάχος του φυτεμένου δώματος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

α) Εκτατικός τύπος
Ο εκτατικός τύπος δημιουργείται σε πολλά επίπεδα στρώσεις, παχους 10-15cm μαζί με το φυτικό υλικό. Το φορτίο κυμαίνεται από 70-140 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και το ύψος ανάπτυξης της βλάστησης είναι 10-15 εκατοστά. Το ριζικό σύστημα των φυτών είναι επιφανειακό.
Το μικρό βάρος της κατασκευής επιτρέπει την εγκατάσταση σχεδόν σε οποιαδήποτε οροφή με κλίση έως και 45%.
Σε κλίσεις άνω των 20% είναι απαραίτητη η χρήση κυψελών ή στοιχείων συγκράτησης του υποστρώματος. Φυτεύουμε συνήθως γκαζόν, φυτά χαμηλής βλάστησης, αγριολούλουδα και φυτά εδαφοκάλυψης.
Ο εκτατικός τύπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος για τη βιοκλιματική εφαρμογή σε υφιστάμενα κτίρια.

β) Ημιεντατικός τύπος
Ο ημιεντατικός τύπος δημιουργείται από ελαφρύ υπόστρωμα για την ανάπτυξη των φυτών και το πάχος του κυμαίνεται από 10-25cm. Το φορτίο του είναι από 120-250 κιλά / ανά τετραγωνικό μέτρο, και το ύψος ανάπτυξης της βλάστησης είναι έως 25 εκατοστά.
Ο ημιεντατικός τύπος εφαρμόζεται σε επικλινείς και επίπεδες οροφές και μπορούμε να φυτέψουμε γκαζόν, ποώδη φυτά και μικρούς ή μεσαίους θάμνους.

γ) Εντατικός τύπος
Ο εντατικός τύπος δημιουργείται από υπόστρωμα για την ανάπτυξη των φυτών το πάχος του οποίου μπορεί να φτάσει και 1,5 μέτρα. Το φορτίο του είναι 250 - 300 κιλά ανα τετραγωνικό μέτρο και το ύψος ανάπτυξης της βλάστησης μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 μέτρα. Μπορούμε να φυτέψουμε φυτά θάμνους και μικρά δέντρα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

• Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την κατασκευή του πράσινου δώματος στην κλίση η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 2%.
• Όλα τα υλικά και τα δομικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του δώματος θα πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους, και στα φυτά να υπάρχει αμοιβαία χημική συμβατότητα.
• Κατά την κατασκευή του πράσινου δώματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άριστης ποιότητας στεγανοποιητικές και αντιριζικές μεμβράνες.

ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ

•Διαχωριστική μεμβράνη.
•Μεμβράνη αντιριζικής προστασίας.
•Υπόστρωμα προστασίας και συγκράτησης υγρασίας.
•Αποστραγγιστική, αποθηκευτική στρώση.
•Διηθητικό φύλλο συγκράτησης υποστρώματος ανάπτυξης.
•Υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών.
•Βλάστηση.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΤΩΝ

• Κλιματολογικές συνθήκες περιοχής.
• Το πάχος του υποστρώματος ανάπτυξης των φυτών.
• Επιδιωκόμενο αισθητικό αποτέλεσμα.

Είπαν για εμάς

arrow-left
arrow-right
Επαγγελματισμός, συνέπεια, ποιότητα. Οι αγαπητοί κ. Κώστας Φραγκάκης και κ. Γιάννης Φραγκάκης αρχιτέκτονες και μηχανικοί, ιδιοκτήτες της εταιρείας, πάντα δίπλα μας να μας εξηγήσουν οποιαδήποτε απορία αλλά και να δώσουν λύσεις. Τους ευχαριστούμε πολύ!
Τριανταφύλλου
Θετική ανθρώπινη παρουσία, επαγγελματισμός, άριστη γνώση και ποιότητα, γρήγορη έκδοση άδειας και αποπεράτωσης του έργου. Ελευθερία επιλογής αγοράς προϊόντων από την αγορά, χωρίς δέσμευση με δικούς τους συνεργάτες. Η καλύτερη επιλογή που έκανα.
Κατερίνα Κουκουβιτάκη
Άψογοι επαγγελματίες που σέβονται και αγαπούν την δουλειά τους, γι'αυτό και το αποτέλεσμα που παραδίδουν είναι εξαιρετικό. Συστήνω την εταιρεία ανεπιφύλακτα και εύχομαι να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και αγάπη την δουλειά που κάνει!!!
Τριαντάφυλλος Μπάλτζης
× Images